Na nek način se pred našimi očmi razpira nova era, usmerjena k sonaravnemu kmetovanju/vrtnarjenju, prav tukaj in zdaj! Vedno več nas je tistih, ki se zavedamo, kako nujen je krožen način razmišljanja in delovanja in permakultura je ena tistih prijemov, ki ima boleče enostavne odgovore na vedno bolj kompleksne probleme, ki nastajajo zaradi našega linearnega dojemanja okolja, habitata, poimenujmo kakorkoli, Zemlje skratka. 

25.4. smo na Mestnem vrtu gostili predavatelja Aljaža Plankla, permakulturnika v našem prostoru, ki daje vse od sebe, da nam približa vrtove brez prekopavanja kot zelo smiselno potezo, če želimo prispevati k temu, da bo naš vrt zdrav, živ in predvsem prostor, kamor poleti hodimo po sadove našega dela v hladnejših mesecih namesto pletja, zalivanja in uničevanja prsti, ki je gola iz leta v leto v slabši kondiciji. 

Začeli smo na hitro o tem, kaj permakultura sploh je skozi tri etike, ki so njen steber, kaj pomeni vrt brez prekopavanja in nadaljevali z odgovori o zastiranju vrta-če želite negovati tla z zastirko in ne veste kako začeti ter katere oblike kompostriranja se pravzaprav lotiti glede na lastne zmožnosti, da lahko vrtu redno vračamo organsko maso, ki jo potrebuje prst in rastline skozi sezono v svojem ciklu. 

Po dolgoletnih izkušnjah in eksperimentiranju je predal svoje vedenje predvsem iz lastnih napak in uspehov, boljše ne gre!

Dogodek je pripravljalna aktivnost projekta US4F, katerega nosilka je Mestna občina Maribor. http://www.wcycle-maribor.si/blog

Pin It on Pinterest