Ne meč’mo hrane stran!

Včeraj smo v Smetki, alternativni veleblagovnici zavrteli dokumentarec filmskih ustvarjalcev iz S Amerike, ki gresta v zajčjo luknjo sistema zavržene hrane! Film smo najeli od društva Ekologi brez meja, ki so slovenska gonilna sila ozaveščanja o problematiki odpadkov, zavržene hrane in vseh pod-problemov, do katerih zaradi tega prihaja.

Film, v originalu poimenovan “Just eat it”, pri nas pod imenom “Ne meč’mo hrane stran” govori o globalnem sistemu, ki hrane ne distribuira enakomerno in o trgovinskih standardih, zaradi katerih nastajajo mase zavržene hrane, ki je popolnoma užitna!

Zavržena hrana je seveda problem, del katerega je tudi Slovenija! Na spletni strani Ekologov brez meja smo pobrskali za podatki in prišli do informacij, da je v letu 2017 bilo zavrženih v Sloveniji 131.800 ton hrane, od tega je bilo 40% še popolnoma užitne in uporabne, od tega 51% odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Tako je brezpredmetno kazati s prstom na drugega, treba je pogledati v lasten hladilnik in začeti kuhati po principu “kaj imamo” in ne “kaj si želimo zdaj ta trenutek impulzivno”. Vsaj to.

Več o tem, kako lahko mi kot posamezniki ali kot zaposleni v javnih institucijah spreminjamo navade, da zmanjšamo količine zavržene hrane pa na spletni strani www.ebm.si.

Se srečamo!

Pin It on Pinterest

Share This