Delavnica Kompostiranje kuhinjskega odpada

Kuhinjski odpad se nam kopiči dnevno in če ga pravilno recikliramo, potem nastane odličen kompost za vzgojo zelenjave, okrasnih rastlin in podobnega. Aljaž Plankl, ki letos (so)deluje z nami na Mestnem vrtu pod Gorco, je malo podrobneje razložil izdelavo pripravka, bogatega z efektivnimi mikroorganizmi, ti pomagajo pri učinkovitejši in hitrejši razgradnji organskih odpadkov. Pripravek je narejen zgolj iz štirih sestavin (lahko tudi manj) – otrobov, komposta, sladkorja ter vode.

Pri kompostiranju je vedno potrebno upoštevali razmerje med dušikom in ogljikom, kar enostavneje pomeni, da je na delež kuhinjskega odpada potrebno dodati dober delež suhih bioloških materialov – npr. slama, ipd., da pride do uravnoteženega kompostiranja. Vlagati čas in energijo v pripravo kvalitetnega komposta v čim večjih količinah je vsekakor nekaj, kar bi naj imel v mislih vsak, ki se ukvarja s pridelavo lastne hrane, saj dober kompost na vrtu pomeni bolj živa in zdrava tla, ta pa posledično pomenijo zdrave pridelke.

Delavnico smo organizirali v sklopu projekta “odpad naš vsakdanji”, ki ga sofinancira Mestna občina Maribor.

Naj raste (vaš kompostni kup in zdrava zelenjava)! 🙂

Pin It on Pinterest

Share This